Fastighetsförvaltare Utbildning

Efter en utbildning i fastighetsförvaltning kan du jobba i en bransch som växer i samma takt som att allt fler fastigheter byggs. Här har vi samlat information för dig som vill utbilda dig inom fastighetsförvaltning.

Gå en utbildning i fastighetsförvaltning

Det finns flera olika utbildningar att läsa inom fastighetsförvaltning. Det finns både fristående kurser, diplomutbildningar och mer omfattande utbildningar på yrkeshögskola. Den sistnämnda ger dig bäst förutsättningar för att ta dig an ett jobb som fastighetsförvaltare. Hos utbildningsföretaget Newton kan du göra ett quiz för att ta reda på om en diplomutbildning eller en YH-utbildning är vad som passar dig bäst.

Bli fastighetsförvaltare - YH

Eftersom en fastighetsförvaltare kan ha så pass varierande uppgifter, krävs att du har en bred kunskap som breder ut sig över flera olika kompetensområden. Ovan nämnda Newton har en YH-utbildning för dig som vill bli fastighetsförvaltare i en miljö där du får praktisera dina kunskaper ute i arbetslivet, redan innan utbildningen är avslutad.

Genom att läsa en utbildning till att bli fastighetsförvaltare på YH (yrkeshögskola) får du inte bara lära dig de teoretiska grunderna och hur du hanterar olika delar av yrket, du får även pröva på det under så kallade LIA-perioder (lärande i arbete). När du är ute i arbetslivet kan du komplettera dina kunskaper med bland annat en utbildning i fastighetsekonomi. Att läsa till fastighetsförvaltare på YH ger dig möjligheten att omsätta dina kunskaper och få en större förståelse för de teoretiska delarna genom att praktisera dem. Det ger dig också en värdefull chans att knyta viktiga kontakter inför din kommande yrkeskarriär.

Är fastighetsförvaltning för dig?

Vi har samlat nyttig information som du kan vara dig till nytta inför valet att utbilda dig till fastighetsförvaltare.

Vad gör en fastighetsförvaltare?

Som fastighetsförvaltare bär du ansvaret för förvaltandet av fastigheter och därmed har du även en viktig roll på fastighetsbolaget. Tidningen Fastighetsvärlden har listat de 50 största fastighetsbolagen och beroende på vilket fastighetsbolag du jobbar på kan dina arbetsuppgifter variera och bland annat inkludera följande:

 • Planering av fastighetens underhåll samt för kommande reparationer
 • Ansvar för fastighetens ekonomi
 • Vardaglig kontakt och samarbete med andra personer inom fastighetsbranschen

3 fördelar med att jobba som fastighetsförvaltare

 1. Det finns stora karriärmöjligheter i och med branschens starka utveckling och ökade behov av nytänkande och dagsfärsk kompetens.
 2. En arbetsdag är aldrig den andra lik; du varvar administrativt arbete med jobb ute hos kund. Du har alltså aldrig tråkigt på jobbet.
 3. Du kan jobba på en mängd olika arbetsplatser; allt från kontorslokaler till internationella flygplatser och från moderna köpcentrum till historiska byggnader.

Fastighetsförvaltning passar dig som …

 • … tycker om att ha en drivande och projektledande roll
 • … har en hög social kompetens
 • … trivs i ett varierande arbete
 • … besitter en god förmåga att ha många bollar i luften
 • … har en stor drivkraft
 • … god förmåga till att ta initiativ
 • … är nytänkande i din natur
 • … är noggrann och trivs med administrativa arbetsuppgifter

Fler inriktningar inom fastighetsbranschen