Yrkeshögskola inom IT – 6 Tips

Är du intresserad av att utbilda dig inom IT? Då borde du se dig om efter en yrkeshögskola inom IT. Fördelen med att studera på en yrkeshögskola är att utbildningarna är korta och intensiva, och syftar till att du ska komma ut i arbete så snabbt som möjligt. Väljer du att gå en YH-utbildning inom IT ser framtidsutsikterna dessutom ljusa ut då behovet av kompetenta IT-personer är stort på många arbetsplatser idag. Nedan har vi listat sex professionella yrkeshögskolor som erbjuder ett brett utbud av spännande utbildningar inom området.

IT-högskolan

Gå en givande IT-utbildning hos IT-högskolan. I deras kursutbud finner du en mängd olika utbildningar inom IT – som exempelvis utvecklare, IT-projektledare och mycket mer. De är en yrkeshögskola som verkar inom både data och IT och har bred kunskap inom området. Genom att studera hos på högskolan får du ta del av en modern utbildning driven av kunniga och erfarna utbildare. Dessutom erbjuds även vissa utbildningarna på distans – så att du kan delta även om du inte har möjlighet att närvara på plats. I samtliga utbildningar ingår även en LIA-praktik där du kan tillämpa dina nyvunna kunskaper i det verkliga arbetslivet. LIA-perioden är även en perfekt möjlighet till att knyta viktiga arbetskontakter inför framtiden. Är du på jakt efter en yrkeshögskola som levererar kvalitativa utbildningar – är det definitivt IT-högskolan du ska vända dig till.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Stockholm, Göteborg
 • Utbildningar: Utvecklare, UX-designer, IT-projektledare m.fl.
Läs mer hos IT-högskolan

Edugrade

Är du intresserad av att arbeta med planering, installation och underhåll av bredbandsnät borde du studera hos Edugrade. Ta chansen att gå en framtidssäker utbildning inom områden som systemutvecklare, IT-säkerhetstekniker eller nätverksspecialist. Edugrade är en framstående utbildningsaktör inom IT och telekom, och har erbjudit YH- utbildningar inom IT sedan 1997. Deras mål är att du som studerande snabbt ska komma ut i arbetslivet efter avslutade studier. Studieupplägget varvas med både teori och praktik för att du ska få bästa möjliga färdigheter. I utbildningarna ingår även LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjlighet att applicera dina kunskaper på en verklig arbetsplats. Hos Edugrade kan du se fram emot en spännande utbildning – där du får den rätta kompetensen i en allt mer växande bransch.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Hudiksvall, Gäve, Örnsköldsvik m. fl.
 • Utbildningar: Java-utvecklare, IT-säkerhetstekniker m. fl.
Läs mer hos Edugrade

Stockholms Tekniska Institut

Stockholms Tekniska Institut erbjuder både kurser och yrskeshögskoleutbildningar inom teknik och IT. Här kan du studera till bland annat UX-designer och utvecklare. Stockholms Tekniska Institut arbetar i nära samarbete med företag i branschen, vilket gör att det är lätt att få en fot in i arbetslivet efter avslutade studier. Branschföretagen har även en stor inverkan på hur studierna är utformade, vilket bidrar till en kvalitativ och målinriktad utbildning. Deras största mål är att skapa en hållbar framtid för studerande såväl som teknikbranschen. Detta genom att utbilda människor och erbjuda rätt kompetens för olika områden. Oavsett vilket IT-område du vill satsa på, kan du garanterat hitta en utbildning som passar dig.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Stockholm
 • Utbildningar: IoT-utvecklare, UX-Designer, Javautvecklare m. fl.
Läs mer hos Stockholms Tekniska Institut

Yrkesakademin

Är du sugen på att byta karriär eller vidareutbilda dig? Genom att gå en IT-utbildning hos Yrkesakademin kan du känna dig trygg med att få en värdefull utbildning som leder direkt till jobb. De är en välkänd utbildningsaktör som har lång och bred erfarenhet av att få människor ut i arbete. Ta del av ett brett utbud av spännande inriktningar inom området – och hitta en utbildning som passar dig. En stor fördel är att många av utbildningarna även går att delta i på distans via Zoom, vilket gör att du kan ta del av studierna var som helst. På hemsidan kan du läsa mer om aktuella behörighetskrav för att ansöka.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Trollhättan, Umeå, Sundsvall m. fl.
 • Utbildningar: Systemutvecklare, BI-analyst, Automationsprogrammerare m. fl.
Läs mer hos Yrkesakademin

Jensen YH

Nå till ditt drömyrke genom att studera en YH-utbildning inom IT hos Jensen YH. Hela 90% av tidigare studerande har fått jobb efter sina studier. Jensen YH:s ledord är “Träning för verkligheten” vilket genomsyrar hela deras utbildningsverksamhet. Genom avancerade kurser och djupa ämneskunskaper får du den spetskompetens som är högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildarna har själva arbetat inom branschen tidigare och har därmed bred erfarenhet inom IT-verksamheten. I deras utbildningar blir du även tränad i självledarskap, vilket innebär att du utvecklar din förmåga att leda dig själv. Deras vision är att denna metod bidrar till att du blir ännu mer framgångsrik i ditt framtida yrke. Utbildningarna innehåller en LIA-period hos deras samarbetspartners, vilket ofta leder till anställning efter studierna.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Stockholm, Göteborg, Malmö
 • Utbildningar: IT-projektledare, Systemutvecklare, Systemutvecklare m. fl.
Läs mer hos Jensen YH

Ecutbildning

Ecutbildning är en yrkeshögskola som är specialiserade inom IT och modern teknik. De är dessutom störst i Sverige på YH-utbildningar inom IT. När du studerar hos Ecutbildning kan du förvänta dig en kvalitativ utbildning, med resultatinriktade studier som förbereder dig inför ditt kommande arbetsliv. De har nära konakt med branschföretag – både stora tech-bolag, men även mindre företag. Det innebär att de ständigt utvecklas och eftersträvar marknadens behov inom informationsteknik. Det ger dig de färdigheter som krävs för att bli en attraktiv kandidat när det är dags att ge sig ut i arbetslivet. Utbildningarna är varvade med både teori och praktik, och du kan se fram emot en LIA-period där du har möjlighet att praktisera på en verklig arbetsplats. Söker du en engagerande och målfokuserad yrkeshögskola, bör du vända dig till Ecutbildning.

 • Pris: CSN-berättigad
 • Var: Göteborg, Halmstad, Helsingborg m. fl.
 • Utbildningar: Informationsdesign, IT-projektledning, IT-säkerhetsutvecklare m. fl.
Läs mer hos Ecutbildning

Att jobba med IT

Att jobba med IT innebär att du är med och formar framtiden genom modern teknik. IT är en förkortning av ordet Informationsteknik, och går bland annat ut på att samla in, bearbeta, och analysera information. Teknikens och digitaliseringens utveckling går framåt med stormsteg, och utvecklas ständigt. Det innebär även att behovet av kompetenta och duktiga personer är högt, och det finns goda utvecklingsmöjligheter inom yrkesområdet.

Roller inom IT

Det finns en mängd spännande roller inom IT och det finns många yrkesvägar att gå efter avslutade studier. Nedan har vi listat ett antal yrkesgrenar inom området.

 • Systemutvecklare
 • Programmerare
 • Webbutvecklare
 • Dataingenjör
 • Administratör

Ett it-jobb passar för dig som…

 • Är pedagogisk och analytisk
 • Har goda kommunikationsförmågor
 • Är driven och flexibel
 • Har ett stort intresse för IT och utveckling
 • Tycker om att arbeta i ett högt tempo
 • Föredrar att arbeta i team

Aktuella löner inom IT

Medellönen för nyexaminerade IT-akademiker ligger på 32 000 kr enligt statistik från Saco.se. Aktuella löner inom IT kan däremot variera beroende på företag och yrkesroll. Konkurrensen mellan olika yrken ser olika ut, beroende på vilken roll du har. Är du intresserad av att arbeta som som exempelvis ingenjör eller systemvetare kan du se fram emot många spännande arbetsmöjligheter. Det finns nämligen fler jobb än utbildade på marknaden idag.