Sommelierutbildning

Vinet som flödar runt om på denna planet har en historia som går långt bak i tiden. Det krävs stor kunskap för att framställa vin, lära känna det och få fram dess bästa smaker. En sommelierutbildning ger vin och mat-älskare möjligheten till just detta, samtidigt som man tar sitt intresse och sin passion till nästa nivå.

Utbildning - Sommelier

För att bli kallad sommelier och även arbeta som det krävs det att du har en sommelierutbildning i bagaget. Genom en sommelierutbildning kan du inte bara skina på middagarna, du kan även ta dessa kunskaper in i arbetslivet och restaurangbranschen. På restaurangakademien.se hittar du en grundläggande sommelierutbildning som du kan ge dig an - Vem vet, kanske blir du en av de allra bästa?

Vad är en sommelier?

En sommelier, förr i tiden även kallad vinkypare, är en person vars yrke går ut på att ansvara över allt som har med vinet att göra på en restaurang. Som sommelier agerar du servitör utav viner samtidigt som du är ansvarig för att sätta ihop vinlistor på menyn för att kombinera mat och vin på bästa sätt. Utöver detta ansvarar du även för både inköp, marknadsföring, vinprovningar om sådant erbjuds, och alla andra tänkbara delar som hör till vinet.

Utbildningsområden för att bli sommelier

En sommelierutbildning är precis som andra utbildningar uppbyggd av olika kurser inom olika områden. Under en grundläggande sommelierutbildning kommer du att lära dig allt från vinets historia, att kombinera mat och vin till att odla och framställa vin – samtidigt som du får smaka på en herrans massa viner.

Vinprovning


För att bli en duktig och säker sommelier gäller det att man sätter smakerna. Av denna anledning är vinprovningar en stor del av en sommelierutbildning. Du kommer att gå på föreläsningar som består till stora delar av att prova viner och olika druvor från olika områden världen över.

Vinhistoria


Under en sommelierutbildning kommer du att lära dig vinets historia. Allt för att veta vart vinet en gång framställdes för första gången, till att få reda på dess framväxt och utveckling under senare år. En viktig del i yrket sommelier är att kunna en specifik druvas historia och härkomst.

Odling och framställning vin


En sommelierutbildning kommer att bestå utav flera tillfällen av föreläsningar som beskriver processen för framställning av vin. Hur odlar man vin och hur framställer man sedan vinet? Vilka druvor odlas var? Allt detta och mer därtill vad gäller att odla och framställa vin, kommer du att lära dig under sommelierutbildningen.

Kombinera mat och vin


En enormt viktig del av sommelieryrket är förmågan att på ett magnifikt sätt kunna kombinera mat och vin. Det är egentligen just detta som är slutmålet för sommelierutbildningar i stort. Genom din sommelierutbildning kommer du bli en smaksäker vinkännare som vet vilka viner som passar till vilken typ av mat.

Sommelier – Utbildning steg 2

Har du redan gått första steget i en sommelierutbildning och söker du efter mer kunskap och svårare utmaningar? Då kan du söka dig till nästa steg för sommelierutbildningar för att förbättra dina kunskaper som sommelier. Restaurangakademien erbjuder en heltidsutbildning på yrkeshögskolenivå för att bli sommelier på internationell nivå.