6 bra KBT-utbildningar

Det finns numera flertalet skolor som erbjuder olika KBT-utbildningar. Vissa kurser pågår under så lite som en dag, medan andra utbildningar sträcker sig över flera terminer. Vilken KBT-utbildning som passar dig beror förstås på vad du vill få ut av utbildningen och vilket upplägg som passar din livssituation och inlärningsförmåga bäst. I vår guide listar vi mestadels ett- och tvååriga alternativ. Här följer 6 pålitliga skolor som ger dig en bra kunskapsgrund inom KBT.

Humanova

Chansen är stor att du hittar en lämplig KBT-utbildning hos Humanova, detta då längden på deras utbildningar och kurser varierar. De är specialister på KBT med ACT-inriktning. En av hörnstenarna i ACT är att det finns ett val i alla situationer. Humanova erbjuder följande KBT-utbildningar: en 5-dagars kurs (på plats eller online), en 1-dags fördjupningskurs och en tvåårig utbildning där kursdeltagarna samlas 14 tillfällen per termin. Detta är en ”personlig skola” som vill att du ska mer av dig själv som person. Frasen ”Utveckla dig själv för att utveckla andra” sammanfattar deras pinställning till lärande väl.

Fördelar

 • Korta & långa utbildningar
 • Medarbetarägt utbildningsföretag
 • Utveckla både dig själv & andra

Mer information

KBT-utbildning hos Humanova

Contar

Contar erbjuder en KBT-terapeut-utbildning som löper över två, på halvfart. Detta är en Grundläggande psykoterapiutbildning (tidigare kallat för ”Steg 1-utbildning”) och motsvarar 60 högskolepoäng. Under utbildningens gång varierar inlärningsmetoderna, så deras upplägg passar bra om du inte vill bara läsa teori. Här får du möjlighet att använda dina kunskaper via praktiska övningar, förberedande klientarbete och genom att testa på egen gruppterapi. Efter utbildningen kan du leda samtalsterapi med KBT-inriktning under handledning av en leg. psykoterapeut. Uutbildningen inleds med en 6-dagars introduktionskurs och du väljer mellan undervisning på plats (Stockholm) eller online.

Fördelar

 • Varierande inlärningsmetoder
 • Online eller på plats i Stockholm
 • Yrkesnätverk efter utbildningen

Mer information

Kom till Contar.se

Siep Institute

Om du väljer Siep Institute (Skandinaviska Institutet för Evidensbaserad Psykologi) blir du undervisad av meriterade lärare och forskare inom KBT, ACT och psykoterapi. De har en hög akademisk legitimitet och alla deras lärare är leg. psykoterapeuter eller psykologer. De samarbetar dessutom med ett antal välrenommerade forskare världen över och alla deras utbildningar är upplevelsebaserade. Här kan du läsa både ”KBT Steg 1” och en rad kurser inom närliggande områden. Tidigare kursdeltagare lyfter fram att utbildningen synliggör den senaste forskningen på ett bra sätt, vilket gör att man hela tiden är uppdaterad på ny forskning och utveckling inom det aktuella området.

Fördelar

 • Kopplat till forskning
 • Meriterade lärare
 • Studera på distans

Mer information

Besök Siepinstitute.com

Bosön

Bosön arrangerar en Grundutbildning i kognitiv beteendeterapi som löper över fyra terminer. Utbildningen har en speciell twist gentemot andra skolor, det är nämligen fokus på terapeutiskt arbete inom elitidrott. Här lär du dig mer om KBT samtidigt som du utvecklar din rådgivarkompetens för idrottare och ledare inom sportens värld. Idrottspsykologi är något som kan utveckla idrottarnas prestation i både träning- och tävlingssituationer. Utbildningen riktar sig främst till idrottspsykologiska rådgivare och ledarteam inom elit- och landslagsverksamhet. Notera att detta är en Uppdragsutbildning som bokas via förening/förbund/företag etc (ej privat).

Fördelar

 • Inriktning mot elitidrott
 • Utveckla din rådgivarkompetens
 • Stärker svensk elitidrott

Mer information

Kom till Bosön.se

Kognio

Kognio erbjuder en Steg 1-utbildning i KBT som är auktoriserad av sfKBT. Den löper under 4 terminer på halvfart. Deras kursledare är legitimerade psykoterapeuter med inriktning på KBT och har dessutom klinisk erfarenhet. Vissa undantag från denna regel görs men då ersätts de av specialistläkare och forskare inom ämnet. Utbildningen består av 270 lärarledda timmar och 120 timmars handledning. När du slutfört utbildningen får du behörighet att söka Steg 2, en trygghet att med sig. Står du och vacklar kan vi rekommenderas deras prova-på-besök. Kognio finns i Lund men kursen ges på halvdistans (med en fysisk träff per vecka).

Fördelar

 • Behörighet till Steg 2
 • Prova-på-besök
 • Halvdistans

Mer information

Läs mer på Kognio.se

HumanistCentrum

HumanistCentrum arrangerar en KBT-terapeut-utbildning som du kan läsa i din egen takt. Den kan därmed variera något i tid, beroende på hur du disponerar din tid. Upplägget skiljer sig något från andra skolor. Under första året får du 20 uppgifter att lösa och det är upp till dig när du väljer att göra det. Den är dessutom helt på distans utan några fysiska träffar, så man kan lugnt konstatera att detta är det mest flexibla upplägget i vår sammanställning. Väljer du att gå vidare till andra året så består det av 4 block. Ett av dessa är praktik på 160 timmar, medan de tre andra blocken är skriftliga uppgifter.

Fördelar

 • Studera i egen takt
 • Inga fysiska träffar
 • Du väljer startdatum

Mer information

Besök HumanistCentrum.se

Vanliga frågor om KBT-utbildning

Vad är ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT), inom ramen för Kognitiv Beteendeterapi (KBT), är en terapimetod som utgör en viktig del av den tredje vågens KBT-terapimetoder. ACT är en terapiform som skiljer sig från den traditionella KBT på flera sätt. Till att börja med är ACT en vidareutveckling av KBT och grundar sig precis som KBT på inlärningsteori och beteendeanalys. I ACT fokuserar man på att analysera varför en individ agerar på vissa sätt, det vill säga individers beteenden och de konsekvenser dessa beteenden leder till. Terapin syftar till att öka den psykologiska flexibiliteten och höja livskvaliteten hos klienten snarare än att enbart fokusera på att eliminera smärtsamma upplevelser. Läs mer på våra sidor här nedan:

Skiljer sig uppläggen mellan olika skolor?

Det är i regel rätt stora skillnader. Vissa utbildningar är på plats, medan andra är på distans. Det är också en skillnad när det kommer till legitimation och om du får behörighet till ”Steg 2-utbildningar” eller inte. En förening som auktoriserar grundläggande KBT-utbildningar är sfKBT. Det är även skillnad på vilken bakgrund och erfarenhet kursledarna har och hur länge utbildningen pågår. Det är med andra ord bra att göra en del research innan du bestämmer dig för ett alternativ.

Vad innebär KBT i korthet?

KBT är ett samlingsbegrepp där man utsätter sig för nya beteenden och tankemönster. De nya tankarna är av mer funktionell art än tidigare. Det är en inlärningsteori där vi kan ”lära oss själva” hur vi ska bete oss i olika sammanhang och bli medvetna om hur vi ser på oss själva. Läs mer om metoden i en bra sammanfattning hos Socialstyrelsen.se.

När används KBT?

Eftersom KBT går ut på att vänja sig av med tanke- och beteendemönster så är användningsområdet omfattande. Men med det sagt så är det vanligt att behandla depression, social ångest, paniksyndrom, tvångssyndrom, fobier och tvångstankar med KBT.