Kvalificerade yrkesutbildningar

Det finns massvis av olika KY-utbildningar och inriktningar. Det finns stora möjligheter för den blivande studenten och man kan välja mellan utbildningar inom olika branscher och med olika inriktningar. Här har vi sammanställt några av de populäraste utbildningskategorierna. Hittar du inte någon utbildning som passar dig här, kan du besöka den här sidan, där du kan läsa om alla utbildningar som finns att välja mellan.

Läs mer

KY-utbildningar mellan 60-100 veckor


De flesta utbildningarna som vi tar upp här pågår mellan 60 och 100 veckor, varav en tredje del av tiden utgörs av Lärande i arbete. När man har LIA, praktiserar man på en eller flera företag. Alla utbildningar är avgiftsfria och CSN-berättigade.

Ofta heltidsstudier


Utbildningarna har oftast en studiefart på heltid, och därför kan det hända att obligatoriska kursmoment utförs på dagtid. Detta gäller både praktiken på arbetsplatsen och undervisningen i skolan.

Grundläggande behörighet krävs


Behörighetskraven är samma som på utbildningar till högskolan, man behöver alltså grundläggande behörighet. Vissa KY-utbildningar har individuella krav på t.ex. skrivprov och andra uppgifter utöver behörighetskravet. Detta kan du läsa mer om under respektive utbildning.

Här kan du läsa mer om KY-utbildningar om du har fler funderingar eller vill ha mer information.

Söka in med CV och personligt brev

När man ska söka in till en KY-utbildning behövs många gånger ett CV och personligt brev i samband med ansökan. Därför är det viktigt att man har ett CV och ett personligt brev som gör intryck och som är välskrivna. Ett bra CV möjligt gynnar er antagningsprocess och förhoppningsvis kommer ni in på er drömutbildning!

Teknik/IT

Något som vuxit fram väldigt mycket under de senaste åren är Teknik och IT-branschen. Tekniken spelar en allt större roll i samhället och i våra liv, och vi vet med säkerhet att dess roll kommer att bli ännu större i framtiden. Branschen växer så det knakar och behöver nya duktiga medarbetare. Om du är intresserad av att vara med och föra den tekniska utvecklingen framåt har du hittat rätt.

Vi har tagit flera olika utbildningar som du kan välja mellan. Samtliga av dessa utbildningar har skapats för att du ska få så mycket nödvändig och vettig kunskap som möjligt in i ditt framtida arbetsliv inom Teknik och IT-branschen. Klicka på utbildningens namn för att läsa mer om den.

Anläggningsdykning. Den här utbildningen ger dig kunskap för att arbeta som dykare, då du får lära dig att dyka med olika utrustningar. Du får bland annat dykarcertifikat och nautisk kompetens.

Byggtekniker. Sverige växer och i hela landet behövs nybyggnationer och renoveringar, men i dagsläget har byggbranschen problem med att bemanna byggarbetsplatser med den kompetens som behövs. Är det här din väg in i byggbranschen?

CAD-konstruktion. Den här utbildningen passar dig som är en problemlösare, och som tycker det låter intressant att jobba som kreativ ingenjör inom produktutveckling. Efter avslutad utbildning har du bland annat kunskap inom design, konstruktionsteknik och mekanik och du kommer kunna skapa bra konstruktioner.

Computer Graphics Design. Om du är duktig på datorer och tycker om att kommunicera med bilder, då är det här den rätta utbildningen för dig. Du kommer få vara med och utveckla din kunskap inom den senaste 3D-tekniken, där du bland annat kommer få skapa dina egna 3D-modeller. Låter det intressant? Ta chansen och sök.

Big Data Analyst. Det råder stor brist på duktiga analytiker och därför ger den här utbildningen goda karriärmöjligheter. Under utbildningen får du lära dig att arbeta med information och data på ett strukturerat och systematiskt sätt. Du bör ha förståelse för hur databaser fungerar och ha ett stort intresse för IT-branschen.

Media/reklam

Media, liksom Teknik- och IT-branschen är en bransch som växer så det knakar, och har en utvecklingskurva som pekar rakt uppåt. Under en längre tid har mediavärlden utvecklats på många sätt, och i takt med detta har även en helt ny dörr öppnats för alla som älskar media. Utvecklingen har lett fram till många nya yrkesroller och karriärmöjligheter.

För dig som älskar media och drömmer om att arbeta inom mediabranschen har vi tagit fram några av de KY-utbildningar som finns.

IP Grafisk produktion och form. Under utbildningen kommer du lära dig att arbeta med färg och form, bild, producera text, typografi och hur man på ett professionellt sätt framställer en slutprodukt för webben. Utbildningen passar dig som är intresserad av digital originalframställning och som vill arbeta inom kommunikationsbranschen.

Fotografutbildning. Utbilda dig till yrkesfotograf och försörj dig på att fotografera, låter det intressant? Då bör du kolla in den här utbildningen, då dess främsta syfte är att den färdiga studenten ska kunna producera och kommunicera bilder till omvärlden, framförallt i ett kommersiellt och redaktionellt syfte.

Reklam och marknadsföring. Inom Reklam och marknadsföring kan du arbeta med många olika saker, klicka dig vidare på länken för att hitta den perfekta utbildningen för just dig.

Webbutvecklare. Välj mellan olika inriktningar. Du kan antingen välja Webbutvecklare inom e-handel eller Webbutvecklare CMS. Oavsett vilken inriktning du väljer så är efterfrågan på duktiga webbutvecklare stor. Med tanke på att den digitala utvecklingen och användningen av mobila plattformar, liksom näthandeln växer konstant, växer även efterfrågan på duktiga webbutvecklare.

Vård och omsorg

Vård och omsorg är en bransch som verkligen behöver nya duktiga medarbetare. Inom den här branschen finns det stora möjligheter till jobb. Att arbeta med Vård och omsorg passar perfekt för dig som tycker om att hjälpa människor som på grund av sjukdom, funktionshinder eller ålder, behöver lite extra omvårdnad och hjälp. Genom att läsa någon av dessa utbildningar får du både yrkeserfarenhet och specialistkompetens inom området.

Specialistutbildad undersköterska inom vård av äldre. Under utbildningen får du öva på att utveckla din kompetens att stötta andra människor till en mer meningsfull vardag. Du får till exempel också lära dig hur samhället har organiserats vad gäller äldre människors möjligheter till att bo och leva, samt förståelse för hur de äldres miljö och livstillvaro ser ut i dagens samhälle.

Specialistutbildad undersköterska inom demensvård. Den här utbildningen passar dig som tycker om att arbeta med människor och att hjälpa dem genom att underlätta deras vardag. Genom utbildningen kommer du få utökad kunskap för hur det är att leva med demens, samt hur patientens närstående ska förhålla sig till sjukdomen. Efter avslutad utbildning kan du även arbeta som handledare för personal och närstående.

Pedagogisk vägledare inom funktionshinder. Efter avslutad utbildning kommer du bland annat ha kunskap i hur man planerar och utformar vardagsstöd till varje enskild individ, baserat på funktionshinder m.m. Du kommer lära dig hur man tar ansvar för social dokumentation, vägleda kollegor och driva utvecklingsarbete.

Medicinsk fotterapeut. Den här utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att du helt självständigt ska kunna utföra fotterapi utifrån ett hälso- och sjukvårdsperspektiv. Välj mellan att vara anställd som medicinsk fotterapeut inom hälsa och sjukvård, eller att starta egen firma.

Ekonomi / handel / administration

Tycker du om att arbeta med siffror och/eller att tänka logiskt? För dig som är intresserad av ekonomi- eller marknadsfrågor kan vi tipsa om ett flertal spännande utbildningar. Utbildningarna kommer att ge dig yrkeserfarenhet och specialistkunskap inom det ämne du väljer att studera, som du kommer ha stor nytta av när det är dags att komma ut i arbetslivet.

Ekonomi- och redovisningskonsult. En utbildning inom ekonomi och redovisning passar dig som tycker om att arbeta med siffror och att tänka affärsmässigt. En framtid inom ekonomibranschen ser ljus ut och det finns goda möjligheter till att få ett arbete efter avslutade studier.

Juristassistent. Vill du arbeta på advokatfirma? Då kan den här utbildningen vara rätt för dig. Utbildningen har skräddarsytts för dig som kommer i kontakt med juridiska frågor i ditt arbete. Målet är att studenten efter avslutad utbildning ska kunna utföra likvärdiga arbetsuppgifter som en juristassistent vid en advokatbyrå, men utan krav på juridisk högskoleexamen.

Lönespecialist. Under utbildningen kommer du bland annat lära dig att sköta ett företags lönehantering och andra praktiska moment under årets löneredovisning. Låter det här intressant? Klicka dig vidare och läs mer om utbildningen.

Turism

Turism är en bransch som många kanske glömmer bort i förbifarten, men den är minst lika viktig som någon annan bransch. Vi tror att du hade passat bra i turistbranschen om du vet med dig att du är språkkunnig och serviceinriktad – det kommer åtminstone vara ett rejält plus. Efter en utbildning inom turism kan du exempelvis arbeta inom hotell- och resebranschen.

Hospitality Management. En utbildning som bedrivs på engelska där du får kombinera akademiska studier med praktiska moment från yrkeslivet. Du kommer bland annat lära dig om marknadsföring, ledarskap och ekonomi. Efter utbildningen kan du exempelvis arbeta som hotellchef.

TRAC-Diplomerad resekonsult. Drömmer du om att arbeta på resebyrå? Plugga till resekonsult och få kunskap om de kunskaper i specifika system som ofta efterfrågas vid arbete på turistbyråer eller hos researrangörer och mycket mer.

Receptions- och konferensansvarig. Den här utbildningen passar dig som drömmer om att arbeta på hotell eller i reception. Under utbildningen får du lära dig allt om service, och hur man får nöjda kunder och mycket mer.